Maatöitä, perustuksia ja lattiavaluja

nouda-katalogi

No mie noudin, tai itseasiassa tilasin jo ennakkoon tuon kotiin ja nyt se on selattu aika moneen kertaan. Miten kauniita asioita voi ihmiskädet tehdä! Ja miten paljon ne kaikki maksaa. Habitarekin on käynnissä. Ehkä vuoden päästä sitten.

Onneksi meidän ei tarvitse edes miettiä vielä poulsenia tai hakolaa, sillä nyt työlistalla on talon pohjat, eli maatyöt, perustukset ja kaikki niihin liittyvä. Mammutilta tulee hirret, ikkunat, ovet, väliseinätarvikkeet ja katto, muuten kaikki isommat kokonaisuudet olisi tarkoitus palastella itse.

Miulle itselle tuo talon pohjatyö-osuus on hyvinkin hämärän peitossa. Hahmotan ne otsikot, mutta kaikki niiden alta on aika vierasta. Kovasti kuitenkin kiinnostaa, että mitä sinne talon alle tulee ja aionkin ne vielä tässä blogin (ja taloprojektin)  edetessä selventää ne itselleni ja myös tänne. Ja jos ymmärrän jotain väärin ja kirjoittelen päättömyyksiä tänne niin korjatkaa hyvät ihmiset sitten.

4efb6b3aa629f08f17aba2355d7bce29Homma siis rullaa jotenkin näin:

Ensin tontille tulee kaivinkone, joka kuorii ensin maan pinnan ja kaivaa kannot. Maa muokataan tarvittavan tasaiseksi talon kohdalta ja rakennuspaikalle johtava tie hahmotellaan paikalleen. Meillä on ollut pitkä tie tuossa maatöiden kilpailutuksessa. löydettiin jo ystävän suosittelema tyyppi, jota ei sitten kuitenkaan saatu, koska hänen muut työmaansa olivat venyneet ja kun ei vaan pääse, niin ei pääse. Homma meni siis uusiksi ja muutaman kyselyn ja kilpailutuksen jälkeen löytyi kuitenkin loistotyyppi tähänkin hommaan. Aika hurjia muuten nuo rahamäärät, mitä noihin maatöihin menee. Lähinnä se hiekan ja soran hinta yllätti, voin kertoa että aika monta poulsenia oltaisiin ripusteltu taloon jo sillä hinnalla. Just saying…

 

Kaivinkone mahdollistaa myös tekniikan viennin ylös talolle. Tämä siis käytännössä tarkoittaa tontin rajalla olevia vesi, sähkö, viemäröinti ja kaapeli/kuitu tietoliikenneyhteyksiä (nettiä siis).  Näille kaikille tehdään yhteinen kaivanto sieltä tontin rajalta talon alle, josta ammattimiehet sitten vetelevät ne tarvittaviin kohteisiin. Näin meille saadaan suihku, sähköt stereoihin ja vielä mahdollisuus selailla vähän facebookia ilman langattomien yhteyksien tuomaa epävarmuutta. Ja saadaan myös kaikki jätevedet, sadevedet ja salaojitusten vedet kunnan viemäriverkkoon. Lokakuun puolenvälin jälkeen olisi tarkoitus päästä maatöihin ja saada projekti oikeasti käyntiin.

5b8701be72fcd6fbde21013ae7bf4645

Kun maatyöt on valmiit, talon pohja tasoitettu ja tekniikat viety ylös talon hollille, tehdään perustukset. Meille tulee valuperustukset, joka siis tarkoittaa sitä, että talotehtaan ohjeistuksen mukaan suunnitellut muotit tuodaan paikalle ja niihin valetaan betonista perustus. Sinne tulee kuulemma vielä jotain rautoja ja muuta sellaista, en mie tiedä vielä kaikkea, mutta lupaan kertoa tästäkin lisää, heti kun ymmärrän/joku on kertonut ja näyttänyt miulle että mitä kaikkea tuo sana pitää sisällään.

Sitten alkaa tää hämmentävin osuus, kun talon alle viritellään salaojia, kapillaarikatkoja ja muita tärkeän kuuloisia sanoja. Kyllä mie nyt suunnilleen ymmärrän mitä nuo tarkoittaa,mutta mielenkiintoista on nähdä miten ne todellisuudessa toteutetaan. Perustusten sisäpuolelle vielä laitetaan styroksit ja sitten koko komeus täytetään soralla ja en oikein kyllä tiedä että millä kaikella. Voi luoja, miten hyvä juttu on, ettei miun täydy ite tietää näitä kaikkia vielä.

Perustusten ulkopuolelle tulee patolevyt (lisää tärkeitä sanoja) ja vissiin styroksia taas ja sitten taas jotain soraa. Poulsenit vaan vilisee kuulkaas, kun soraa mätetään.

827cf31f263663f50ba20755648567ee

Sitten jos ja kun kaikki on mennyt jetsulleen hienosti ja perustustyöt on valmiit marraskuun loppuun mennessä, saapuvat hirret tontille marraskuun lopussa. Seuraavalla viikolla saapuisi sitten asennusporukka ja jouluna meillä pitäisi olla seinät, ikkunat, ovet ja katto. Ja mie aion kyllä jonkinlaiset jouluvalot sinne viritellä sitten. Onhan siinä meidän koti kuitenkin.

Jos kaikki menee ihan naurettavan hyvin ja jopa suunniteltua paremmin, päästään vielä tämän vuoden puolella valmistelemaan lattiavalua. Todennäköisesti kuitenkin se jää vielä vuodelle 2017.

Siinä meidän syksy!

Eilen vielä merkkailtiin tontilla puita, jotka jätetään. Edelleen harmittaa kaataa käytännössä katsoen kaikki puut, mutta valitettavasti nuo männyt on jo sellaisissa mitoissa, että niitä ei itse sitten voi enää kaataa ja turvallisuuden puolesta on fiksuinta olla jättämättä yksittäisiä honkeloita pystyyn.

So long, Farewell!

Aurinkoista viikonloppua!

Anni

 

 

 

 

Mainokset

2 thoughts on “Maatöitä, perustuksia ja lattiavaluja

  1. Heips! Meilläkin rakennusprojekti varmaan ihan samassa vaiheessa kuin teilläkin- eli marraskuun lopussa pitäisi tulla tavaratoimituksen tontille, ja jouluksi katto. Itsekään en (vielä) paljoa ymmärrä perustusten ja maatöiden päälle, mutta kaipa ne pian selkeytyvät. 🙂

    Tykkää

  2. Moikka!
    Kävinkin jo lukemassa teidän koko blogin läpi! Jännittäviä aikoja elellään ja varmasti upea ja haastava vuosi on edessä 🙂 Jotenkin aika innoissaan oon ainakin itse tästä, että pääsee oppimaan niin paljon uutta 🙂
    -Anni

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s