Kotimainen ja ekologinen

Elämä on vienyt hetkeksi pois kotikaupungista ja näin etäällä on hyvä pohtia vähän noita isoja ja trendikkäitä sanoja joita itsekin olen blogissa viljellyt.

Kotimainen

59472ca9da4bca208b5cfc75b9c93166

Olen miettinyt aiemminkin jo aika paljon tätä. Suomessa on huikeaa ammattitaitoa, laadukkaita materiaaleja ja upeaa designia. Iso osa suomalaisista ostaa kuitenkin pääosin ulkomaisia tuotteita ja suurin syy siihen on toki hinta. Suomalainen tuote maksaa usein enemmän ja varsinkin rakennusvaiheessa hinta ratkaisee. Myös valikoimat ovat toki rajallisemmat kuin jos käyettävissä on koko tarjolla oleva valikoima. Mielenkiinnolla odotan itsekin, millaisiin ratkaisuihin meillä päädytään. Tavoitteena tämä on selkeä, mutta tavoite jää valitettavasti usein budjetin ja kokonaisuuden jalkoihin. Täytyykin vielä projektin lopuksi laskea talon kotimaisuusprosentti.

Haluaisin ostaa myös lastenvaatteet ja omanikin suomalaisina, mutta huomaan nuukuuden iskevän aika usein ja tähän mennessä olen hyödyntänyt vain outlet- ja ale-tuotteita. Nyt toivottavasti, kun vaatekoot ei ihan parin kuukauden välein enää vaihdu, voisi välillä vähän panostaakin ja ostaa useammin vielä suomalaista.

Huomaan siis usein puhuvani kotimaisten tuotteiden puolesta ja siitä, miten saataisiin lisää työpaikkoja Suomeen, jos vaan…

Ja sitten valitsen itsekin sen halvimman (jossain tuolla kaukana valmistetun) tuotteen.

Kiinnitättekö te tähän miten paljon huomiota?

Ekologinen
Kestävä kehitys ja luonnonvarojen järkevä hyödyntäminen ovat avainsanoja tässä. Itse olen pyrkinyt miettimään tätä sen kautta, onko käyttämämme tuotteet a) valmistettu uusiutuvista raaka-aineista, b) kierrätettävissä mahdollisen käytöstä poiston jälkeen ja c) ympäristöystävällisiä. Tuo viimeinen kohta käsittää miun ajatusmallissa myös sen tuotteen ystävällisyyden meille käyttäjille. M1 luokitus varmistaa tuotteen vähäpäästöisyyden, näin varmistaen puhtaamman sisäilman. Hirsitalo tekee jo oman osansa toki tuohon sisäilman puhtauteen, mutta tavoite on myös tukea tuota toimintaa valitsemalla tuotteita, jotka ovat mahdollisimman puhtaita ja luonnonmukaisia.

067c1bf616e22049ded3314337f4b861

Lämmitysmuoto ja energiatehokkuus tulevat aika luonnollisesti mukaan tähän aihepiiriin. Meille on tulossa maalämpö, joka alkuinvestoinnin jälkeen on myös hyvin käyttäjäystävällinen kulujen suhteen. Aika nopsaan taitaa maksaa itsensä takaisin. Lämpöä meille antaa myös leivinuuni-takka, pitää vaan muistaa sytyttää aina sekin oikein päältä päin, jotta noita päästöjä voitaisiin myös minimoida. Aurinkopaneeleihin ei olla nyt investoimassa ainakaan tässä vaiheessa. Ehkä jossain vaiheessa kun tekniikka vähän kehittyy siinäkin. Katsotaan.

Loistava esimerkki kotimaisesta ja kaikinpuolin ekologisesta tuotteesta, joka meille tulee on Parlan parketti. Aika miellyttävää on lukea Parlan arvomaailmasta, tietäen vielä että parketti valmistetaan ihan lähellä. Pääsen kertomaan Parlan toiminnasta talvella vielä lisää, kun käyn tutustumassa heidän toimintaansa tarkemmin.

http://www.parla.fi/vastuullisuus.html

Nyt kuitenkin päivä alkaa kirkastua ja täytyy suunnata ulos nauttimaan syyskeleistä. Kertokaa ihmeessä ajatuksia näihin liittyen, mikä painaa vaakakupissa ja millaisilla pienillä valinnoilla näihin voisi vaikuttaa?

Ihanaa viikonloppua

-Anni

kuvat Pinterest ja lisää tietoa takkojen pienhiukkasista täällä 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s