Before the Flood

”Ekologisesti kestävä talo elää sopusoinnussa ympäristönsä kanssa. Se säästää energiaa ja luonnonvaroja niin rakennus- kuin käyttövaiheessaan. Käytetty energia on lisäksi tuotettu uusiutuvilla energiamuodoilla. Talo on rakennettu mahdollisimman pitkälti uusiutuvista luonnonmateriaaleista, jotka ovat peräisin läheltä ja joiden tuottamiseen on tarvittu vain vähän energiaa ja jotka voidaan palauttaa takaisin luonnon kiertokulkuun tai kierrättää, mikäli rakennusta ei enää tarvita. Rakennus kestää niin teknisesti, toiminnallisesti kuin esteettisesti ajassa.”

(rakentajanekolaskuri.fi)

IMG_20161122_153237.jpg

Ajattelin nyt kirjoittaa aiheesta, joka on ollut meillä aika paljon viime aikoina esillä. Varsinkin viimeisen vuoden sisään oma huoli ympäröivästä maailmasta on kasvanut aika lailla ja esiin on noussut paljon kysymyksiä siitä, millaisilla valinnoilla tässä itse oikein voisi asiaan vaikuttaa. Hipiksi leimautuminen on kuulemma hyvin mahdollista, kun tälläisiä kirjoittelee, mutta eipä se kovin paha nimike taitaisi olla sekään. Lähtökohtaisesti itse käsitän asian jonkinlaisena oikeutena ja velvollisuutena. Ei asioista tarvitse tehdä mitenkään hirmuisen vaikeita, eikä niitä oikeastaan tarvitse edes sen kummemmin kenellekään muulle perustella, mutta uskon, että joskus on ihan hyvä pysähtyä miettimään omia valintoja.

Otsikko viittaa muuten aika pysäyttävään dokumenttiin. Se on kahdellakin tapaa pysäyttävä. Ensinnäkin se kokoaa aika kiitettävästi nippuun kaiken sen, mitä tiedostaa, muttei oikein haluaisi ajatella. Ja toiseksi, siinä on Leonardo DiCaprio. Jos pitää ahdistua maailmantuskasta, niin sen voi kuitenkin tehdä Leon kanssa.

Se mihin tässä kirjoituksessa nyt keskityn, on enemmän tai vähemmän talon rakennus ja siihen liittyvät. Ja painotan nyt tähän vielä, että nämä ajatukset ovat omiani, eivätkä niinollen ole millään tavalla absoluuttisia tosia. Mutta hei, keskustellaan! Miellelläni kuulisin vielä lisää ajatuksia, faktoja tai veikkauksia. Tämä aihepiiri kovasti kiinnostaa itseäni ja uskon, että myös monia teistä.

Ekologisuus. Mitä se nyt sitten on? Wikipedian määritelmä sisältää määritteitä kuten ekosysteemin kestävyys ja ihmisen toiminnan sopeuttaminen niin ettei se ylikuormitu. Mie määrittelisin sen niin, että kohan nyt ei herranpieksut ryssittäis tätä koko hommaa ihan vielä.

imag4060

Materiaalit 

Pääsääntöisesti meillä on pyritty valitsemaan materiaalit niin, että ne valinnat olisivat mahdollismman kestäviä, luonnollisia ja lähellä tuotettuja. Kotimaiset puutuotteet ovatkin aika täpäkästi tässä kärjessä. Puussa on myös se etu, että sen hiilijalanjälki on aina negatiivinen. Tämä siksi, että kasvaessaan puu sitoo itseensä enemmän hiilidioksiidia, kuin mitä sen jalostuksessa kulutetaan.

Paljon on kuitenkin sellaista, joka on jäänyt mietityttämään materiaaleissa. Meille tulee ekovillaa yläpohjan eristeeksi ja väliseiniin. Myöhemmin on selvinnyt, että myös tälle olisi muita vaihtoehtoja. Tuntuu, että aina löytyy joku huono ominaisuus tuotteista, oli ne mitä tahansa.

Toinen asia, mitä jäin miettimään, oli kipsilevyt. Jotenkin mielessäni en saanut järkeiltyä kipsilevyjen asettumista suhteessa näihin termeihin. Löysin nyt kuitenkin sen verran tietoa, että kipsilevy, luonnontuotehan sekin on, vaatii hyvin vähän energiaa valmistukseen ja onkin näin aika hyvä tuote. Mies mietti tuossa vielä, että on se myös paloturvallista. Totta sekin.

Painekyllästetty puu jätettiin kokonaan pois meidän talopaketista. Nyt ollaan sitten etsitty vähän ekologisempia vaihtoehtoja terassille. Yksi vaihtoehdoista on Organowood. Onko teillä kellään siitä kokemuksia?

organowood-terassilauta_uppertwo_sarokas

kuva: Organowood

Energia

Meille valittiin maalämpö. Se tosiaan ei ollut kovin pitkällisen harkinnan tulos, enkä oikein edes tiedä mistä se tuli, mutta enemmän tai vähemmän itsestäänselvyys tuo on ollut alusta asti. Sähköpuolella olen nyt löytänyt ilokseni paljon uusiutuvilla luonnonvaroilla tuotettuja vaihtoehtoja. Ehkä helpoin tapa löytää sellainen on klikata tuota alla olevaa linkkiä Suomen luonnonsuojeluliiton Ekoenergy sivuille! Siellä on ainakin tehty homma yksinkertaiseksi.

Maalämmön lisäksi meitä lämmittää varaava takka, jonka hiukkaspäästöihin ollaan todennäköisesti saamassa vähän apuja, mutta siitä vähän myöhemmin. Sanotaanko vielä sen verran, että tässä jouduttiin tinkimään ulkonäöstä pienempien päästöjen takia. Toivottavasti Leo ymmärtää arvostaa näitä uhrauksia, mitä hänen  luonnon takia on tehty.

Vaikka meillä ei tule olemaan passiivitalo, on viimeaikaisissa modernien hirsitalojen tiiveysmittauksissa tulokset olleet aika kiitettäviä. Ja näissä ei ole vielä huomioitu hirren lämmönvarauskykyä, joten ihan hyvällä tolalla tuo energiatehokkuuskin toivottavasti tulee olemaan.

Mielelläni kuulisin, millaisia ajatuksia ja valintoja teillä on tehty rakennusvaiheessa tähän liittyen?

Suosittelen lämpimästi seuraavia linkkejä

Rakentajan ekolaskuri

Suomen luonnonsuojeluliiton Ekoenergy 

Ja tontilta terveisiä, siellä on touhuttu kovasti aamusta iltaan. Siellä touhusi myös tälläinen jääkarhu ❤_20161126_202237

Tontin tapahtumista lisää, kunhan saadaan huomenna (toivottavasti) ulkotäytöt pakettiin.

Glögikupin ääreltä,

Anni

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s