Meidän keittiö

Innostus on vähän ehkä väärä sana kuvaamaan omia fiiliksiä tästä meidän keittiöprojektista tällä hetkellä. Sellainen fiilis mikä tulee siitä, kun toteaa, että onkin mahdollista toteuttaa ihan oikeasti just se unelmakeittiö, minkä oli jo työntänyt ajatuksistaan pois – kun ei kukaan valmista Suomessa sellaista.

No valmistaapas! Meidän puuseppä tekee meille just sen täydellisen keittiön.

Behold!

keittio%cc%88

Selityksenä excel-taulukkotaiteelle olkoot se, että monessa piirto-ohjelmassa tuotteet on vakiomittaisia ja ajattelin jotenkin päästä helpolla, kun meillä nuo mitat nyt voi olla melkein mitä vaan. Ja oli myös aika myöhä. Ja pääsin helpolla.

No mutta. Siinä on siis meidän keittiö. Ja siitä tulee ihana. Materiaaliksi tulee koivuvaneri, joka mahdollisesti vielä viilutetaan. Vanerin elävyys erilaisissa olosuhteissa on olematon verrattuna massiivipuuhun, ja siksi se onkin niin näppärä kalustemateriaali. Pinnat jätetään puun luonnolliseen sävyyn ja ne käsitellään luonnollisella öljyvahalla. Tasoksi meille tulee Dekton (tai sen tyylinen) taso, jonka sävyksi on valikoitunut musta. Tästä vähän lisää vielä toisen kerran.

Keittiön malliksi valikoitui suora I-seinä ja sen lisäksi saareke. Saarekkeelle tulee mittaa 2,5m ja se on tarkoitus jättää täysin työtasoksi, välipalapöydäksi, tarjoilutasoksi, baaritiskiksi, askartelualustaksi tai mihin vaan, mihin työtilaa tarvitaan. Saarekkeen alle tulee vetolaatikoita ja yksi kaappi, jonne piilotetaan mikro ja isommat keittiökoneet (tai suoraan sanottuna yleiskone, joka on vielä vasta haaveena, mutta pitää sillekin paikka olla). Saarekkeeseen on tarkoitus myös saada mahtumaan kuivatavaraa ja astioita, sekä biojätevaunu.

Miten moni on katsonut, kun Jamie Oliver pilkkoo jotain (niissä vanhoissa jaksoissa) keittiössään ja sitten vaan näppärästi pyyhkäisee kaiken ylimääräisen sinne reikään? Minä olen, ja se näytti joskus niiiin fiksulta, ennenkun joku vinkkasi sen aukon olevan sitten aina ihan hirveässä kunnossa. Tästä viisastuneena, sotketaan nyt tasosta vain yksi reuna, kun sipulinkannat voi pyyhkäistä kämmennensyrjällä avattuun biojätevaunuun. Kuvassa ylempänä oleva saarekekuva näyttää miten tavarat sijoittuvat suhteessa muuhun keittiöön, ja siitä huomaattekin, että kun ruokailun jälkeen siivoaa astioita, on ruuantähteet (joita toivottavasti hyvin harvoin on) helppo sipaista samaiseen biojätteeseen, ennen lautasen laittamista astianpesukoneeseen.

Pyrittiin saarekkeessa selkeään yleisilmeeseen, ja kovin tyytyväinen olen nyt ainakin tuohon laatikkojakoon. Saarekkeen toiselle puolelle tulee sitten istumapaikkoja niille välipalatyypeille ja satunnaisille viehkeille ystäville, joiden kanssa voimme nauttia lasilliset viiniä siinä ruuanlaiton ohessa.

cs_50_f_11
Kuva:Stala

Tuo itse keittiöseinä sitten rakentuu vasemmalta alkaen niin, että seinän viereen on tulossa ensin korkea ja kapea avohyllykkö, johon miun kiitettävä reseptikirjakavalkaadi saadaan sujautettua. Yllähyllyille jää vielä mahdollisesti tilaa jokuselle viinipullolle ja viherkasville. Pakastimen ja jääkapin jälkeen saavumme tiskikoneen eteen, jonka päälle sijoittuu avohylly(-t?). Välitilan materiaaliksi ollaan jo valittu mikrosementti ja se tulee jatkumaan myös ylös tuohon avonaiseen tilaan. Seuraavan sivuaskeleen myötä ollaan altaan edessä ja sen yläpuolelta alkaa kaapisto, jonka ensimmäinen kaappi sulkee sisäänsä kuivuukaapin. Vielä vasemmalle ja laatikostojen välistä löytyy uuni ja induktiotaso, ylhäällä integroitu liesituuletin kaappien väliin naamioituneena.

ec67943d29d516f910d87b7191fbca3e
Kuva täältä

Tuossa kuvassa on nyt varmaan suurinpiirtein se yleisilme, johon pyritään. Paljon on vielä mietittävää, ja paljon on onneksi jo selvää, mutta onneksi nyt ollaan jo tässä vaiheessa.

Mutta nyt, kommentteja! Mikä ois vielä hyvä lisä? Mikä on parasta siun omassa keittiössä? Mitä tekisit toisin?

Isoimmat kysymykset itsellä liittyy vielä tuohon avohyllyyn. Yksi vai usempia? Erillinen hyllykkö vai simppelisti yksi levyhylly, ja sekin vielä samalla sävyllä taustalla olevan mikrosementin kanssa?

Innostunut masterchef täällä odottaa innokkaana, että mitä raati tykkää?

Anni

10 thoughts on “Meidän keittiö

 1. Oi joi joi. Tää on aihe mistä en edes haluaisi haaveilla kun tulee paha mieli (minäkin haluan UUDEN keittiön!)

  Mutta siis, nerokas tuo biojätesuunnitelma! Niin menee korvan taakse odottamaan sitä omaa unelmaa. Otathan kuitenkin huomioon (kaikissa noissa roskiksissa) että se laatikko saisi olla korkeampi kuin se astia minkä sinne laitat. Koska jos se on yhtä korkea, astia ei voi koskaan olla ihan täynnä, kun sitten se laatikko ei mene kiinni ja sotkee sen kaapin ja katon. Entäs mihin tulevat paperit ja pahvit? Muovinkeräys!? Tarvitaanko tyhjille pulloille joku keräyskohta?

  Sitten tuo leikkuulauta…. Nou… Käyttääkö joku tuommoista vielä? Kuka haluaa sotkea koko laatikoston leivänmuruilla? Laittakaa siihen vaikka mieluummin vetolaatikko jossa säilytetään leikkuulautoja? 🙂

  Ja ne avohyllyt. Jakaa mielipiteitä, paljon. Mutta jos ulkonäöllisesti kelpuuttaa, niin suosittelisin laittamaan siihen samanlaisen rungon (valkoisen?) kuin viereisiinkin kaappeihin ja sitten vaikka jotkut hienommat, esim täyspuiset hyllyt. Ja sitten se The Idea. Tilatkaa siihen nyt heti samalla myös ovi. Siis samanlainen ovi kuin mitä vieressäkin on, mutta sitä EI asenneta paikoilleen. Se viedään varastoon tai vaatehuoneen perälle odottamaan jos oma mieli sattuu muuttumaan sen avohyllyn suhteen. (On nimittäin aika vaikea yrittää jälkikäteen löytää juuri oikeanlaista ovea muiden keskelle, kokeiltu on.) 😅

  Mutta tässä nyt ekat ajatukset ja omat haaveet. 😅

  Ps. Saako muuten tiskikone ja jääkaappi olla vierekkäin? Kun yleensähhän ei suositella että kylmäkoneet oisivat kylki kyljessä lämpimien vehkeiden esim uunin vieressä… Eikös tiskari lämpene kans aika paljon pestessä? Että pitäisikö niiden välissä olla sitten tyhjää, esim yksi laatikosto? Entäs mahtuuko jääkaapin ovi aukeamaan jos joku muu on tiskikoneella yhtä aikaa?

  Tykkää

  1. Viivi! Jes! Kiitos ihanasta kommentista! Todella monta hyvää ideaa! Jätelajittelu tulee muilta osin pesualtaan alle, siinä on tuo 70cm leveä kaappi, niin toivon, että sinne mahtuisi useampikin eri astia sitten. Plus, että biojätteen kanssa mahtuu vielä varmaan ainakin yksi astia.

   Hyvä pointti leikkuulaudasta, on se tosiaan ehkä käytännöllisempi se laatikko. Tämä menee varmaan vaihtoon. Kiitos huomiosta!

   Ja hauska idea toi varmuuden-vuoksi-ovi! Ei huono idea ollenkaan 😀

   Tarkistin tuon tiskikone-jääkaappijutun ja siitä oli monenlaista kommenttia netissä, mutta rupesin miettimään, että samalla layoutilla tehtiin muutamankin eri keittiömyyjän kanssa kuvia, ja he eivät asiaan puuttuneet, niin olettaisin, että se on ok. Plus että meillä on nytkin niin. Tosin ei varmaan ideaalisin juttu, koska kyllähän se lämpiää.

   Ihan loistavia huomioita! Kiitos vielä!

   Anni

   Tykkää

 2. Voin vain kuvitella, kuinka ihanaa on päästä suunnittelemaan keittiö mieleisekseen alusta alkaen. Suunnitelma näyttää kyllä hyvältä!
  Kokemuksesta voin sanoa, että haaveilemallesi yleiskoneelle (paras ostos ikinä!) kannattaa todella varata paikka, josta sen saa helposti esiin. Meillä kaappitilan puutteen takia se on aina pöydällä mutta sen puoleen ahkerassa käytössä. Edellisessä asunnossa konetta ei saanut helposti esille, ja siksi se jäi monesti käyttämättä. Voin antaa konesuosituksia, sen verran paljon olen tehnyt tutkimusta ennen oman koneen hankintaa. 😄

  Jos ymmärsin oikein ja saarekkeen pinta on puuta, kannattaa tasosta tehdä tarpeeksi paksu. Leipoessa puutaso on mielestäni ehdottomasti paras mutta likaantuu ja ottaa kolhuja helpommin. Leipomoissa puutasot hiotaan ja öljytään aina välillä, joten kannattaa varautua siihen, että vuosien saatossa levy ohenee. Eikä harmita kolhut niin paljoa, kun tietää, että hiomalla saa taas pinnan siistiksi.

  Ainut asia mitä itse mietin suunnitelmassa, on mausteiden paikka. Lieden päällä mausteet lämpenee ja kostuu, jonka takia käyttöikä lyhenee ja aromit ja rakenteet muuttuu. Sitä kannattaa vielä ehkä harkita.

  Avohyllyistä tykkään todella paljon, sellaisista haaveilen itsekin!

  Tykkää

  1. Kiitos Maija!
   Loistavia huomioita! Tuo maustekaapin paikka on, ihan totta, vähän huono. Josko sille keksisi jotain näppärää muutakin käyttöä 🙂

   Saarekkeen piti alunperin olla puuta, mutta nyt ollaan tultu siihen ratkaisuun, että sekin tulee tuosta keraamisesta matskusta. Pitää pitää puinen leivontalauta erillisenä.

   Mie palaan noihin yleiskonevinkkeihin varmasti! Saadaan varmaan joku ilta ihan järjestettyä sille keskustelulle 😉

   Anni

   Tykkää

   1. Uudemman kerran päivityksen luettuani, huomasinkin maininnan tasojen materiaalista. Keraaminen materiaali on varmasti käytännöllisempi ja pitkässä juoksussa kestävämpi.

    Yleiskoneen vinkkipuhelin vastaa milloin vain! 😄

    Tykkää

 3. Hyvältä näyttää suunnitelmat. Mekin ollaan mietitty puusepältä keittiön tilausta ja muutama tarjouskin on jo pyydetty. Huomasin, että teidänkin rakennusprojekti on täällä keski-suomessa. Siksi siis kyselen vinkkiä puusepästä; keneltä otitte keittiön?

  Tykkää

  1. Moikka Kati! Instan puolella onkin tullut tarkemmin seurattua teidän projektia ja nyt pääsin ihan blogiin asti. Teille tulee upealle paikalle talo ja aivan todella kaunis talo tuleekin!
   Me pyydettiin joitain tarjouksia keittiöstä, mutta lopulta Ari Piispanen Saarijärveltä tekee nyt meidän keittiön. Arin kanssa ajatukset meni aika hyvin yhteen ja nähtiin kuvia sitten yhdestä keittiöstä, jonka hän oli tehnyt ja tykättiin. 🙂 Pitää seurata, että millaisiin valintoihin päädytte 🙂

   Tykkää

   1. Hei, kiva keittiösuunnitelma. Tuo vaneriovi on siisti, olen itse ajatellut laittaa alakaapiston ovet vanerista. On nimittäin porraskuilun seinämät verhottu sisustusvaneri Arkilla ja keittiön ydinosa näkyy eteishalliin ja portaisiin. Kysymys: kuinka vahva vaneri on suunnitelmissa 20 mm? – saranat pitää saada tietty hyvin istutettua/laatikostot samoin? Tuleeko rungot vanerista vai ihan perinteisistä materiaaleista? Onko tuolla puusepällä referenssejä työn jäljestä? Netistä ei juuri tietoja saanut. Hyllystäni löytyi vanha Gloria koti -lehti, jossa yksi kuva vanerikeittiöstä – ei kuitenkaan lisätietoja (12/2015). Levyistähän ovet leikataan, joten ei kovin monimutkaista, mutta oletko miettinyt reunaviimeistelyä? Vanerin liimauspintahan on mukava nyanssi; mitä tekijä on ajatellut esim lakkaviimeistelystä? Vaiko vaha?

    Tykkää

   2. Moikka Päivi!!
    Kiitos! Piti ihan luntata tuo vanerin paksuus 😀 18mm vaneri on tulossa meille ja rungot tulee myös vanerista. Vaneri on kyllä kiva materiaali, kun se on niin monikäyttöinen! Se arkki -vaneri on aivan ihana, teillä on varmasti ihana porraskuilu! Me saatiin puuseppämme tiedot aikanaan Facebookissa yhdestä ryhmästä ja siellä samalla saatiin myös kuvia hänen tekemästään keittiöstä. Voitte varmaan kysyä suoraan sähköpostilla sepältä suoraan? Hän vinkkasi kanssa tuosta, että jäisi kivasti ilmettä siitä vanerin reunasta, mutta me päädyttiin nauhoittamaan ne reunat + meille vielä viilutetaan ne ovet niin, että saadaan yhtenäinen ilme koko kaappirivistölle. Yläkaappeihin tulee vaha ja alakaappeihin lakka (kestää paremmin). Toivottavasti tästä oli apua ja ihanaa suunnittelua! Anni

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s