Rimakatto ja talon kuulumiset

No niin, nyt sitä lupaamaani talopäivitystä. Niin monta asiaa on aina työlistalla, ettei niitä oikein aina hahmotakaan, mutta on myös aika hienoa huomata, miten paljon on jo tehty! Tavoitteena on nyt päästä marraskuussa muuttamaan, ja nyt on ihan luottavainen mieli kyllä sen kanssa, että päästäisiinkin.

Ensin esittelen meidän keittiö-olohuoneakselin katon. Kyllä kuulkaas google lauloi pitkin talvea, kun mietittiin sisäkattovaihtoehtoja. Muuallahan meillä on nyt se kipsilevy, mutta tähän tilaan haluttiin vähän jotain muuta. Kyseisessä tilassa on korotettu sisäkatto, joten sitä korostamaan päädyttiin toteuttamaan rimakatto.

Ensin tehtiin ristikoolaukset ja mitattiin kaikille valoille tarkat paikat. On aika yllättävän haastavaa muuten miettiä, että missä kohdalla se keittiön pöytä nyt sitten suunnilleen on, että missä kohdassa se lamppu on siinä keskellä. Ledeille lisättiin palat alumiinipaperia, jotta mahdollinen kuumeneminen (jota toki ei juurikaan pitäisi tapahtua) ei pääse vaurioittamaan höyrynsulkupaperia.

IMG-20170816-WA0000

Tämän jälkeen ristikoolaukset peitettiin mustalla maisemointikankaalla. Tätä kun vähän selvittelin, niin kannattaa tosiaan olla tarkka, että ottaa maisemointikangasta, eikä suodatinkangasta, sillä jälkimmäinen on huomattavasti herkempi käsitellä.

IMG-20170824-WA0007

DSC_2721

Ja sitten rimat paikalleen! Meille tuli kuusirimaa, jota ei käsitelty mitenkään. Ajateltiin, että se saa siinä sitten ajan kanssa muuttua sen mitä muuttuu. Yleensähän käytetään mäntyrimaa, sillä sen saa oksattomana. Meidän lähisaha tarjosi kuitenkin kuusta vaihtoehtona ja tykätään kyllä valinnastamme, vaikka kirjavampi onkin.

Riman koko on 28x45mm ja passeliksi riviväliksi tämän rimakoon kanssa valikoitui sähköjohto. Tarkasti jos tuon mittaisi niin varmaan aika lähellä 9mm ollaan, mutta aika mukavasti taisi toimia tuo johdonpätkien käyttäminen välimittana. Niitä kun vielä löytyi sieltä sun täältä.

Rimat kiinnitettiin naulaimella, hakasia käyttäen, ja pääsääntöisesti sivusta. Joissain jatkoskohdissa lisättiin vielä riman päältä tukinaula, jottei vääntymistä pääsisi tapahtumaan. Ja noihin jatkoksiin vielä, että ne tehtiin vinosti. Mies huomasi asuntomessuilla tuon tavan ja todettiin nyt, että se on aivan erinomainen. Mies on nyt vanhempiensa kanssa työstänyt tuota kattoa ja itse olen saanut ihailla tarkkaa työnjälkeä. Katosta tulee aivan upea, vaikka työtunteja se viekin aika lailla.

IMG_20170829_183110_119

Kaikki keittiö-olohuoneen seinät on nyt maalattu ja rimakatto pääsee oikeuksiinsa oikein kunnolla.

Mies on ahkeroinut kovasti myös kylpyhuoneen puolella, jossa seinien ja lattian tasoitus on vienyt aika tavalla aikaa. Koska valittiin seiniin nyt tulevaksi mikrosementti, kannattaa niiden kanssa olla aika tarkkana. Kaikki epätasaisuudet kuitenkin näkyvät mikrosementin kanssa läpi herkästi.

DSC_2752

Myös saunassa on tapahtunut kovasti, kun Sauna-satut on asetettu koolattujen seinien päälle. Kuvissa näkyy myös sauna-kylppärin katon alaslaskut, jotka jäävät nyt suunnilleen 230cm korkeuteen. Haluttiin yhtenäinen katto tuohon koko tilaan, sillä väliin on tulossa lasia, jonka läpi tuon jatkumon sitten näkee. Saunan lauteiden tukikoolaukset on paikoillaan ja pikkumimmin avustuksella myös alumiiniteippiä on hölvätty ympäri saunaa, pääosin kuitenkin ihan oikeisiin kohtiin, eli sauna-satun saumojen ja kiinnitysruuvien päälle. Tästä kiiltävästä saunasta on tullut Pikkumimmin lempipaikka talolla ja sitä käydään ihailemassa ja työstämässä. Lisättäköön vielä, että jos jollain osuu silmään tuo höyrynsulkuteippi tuolla ikkunassa, niin ei hätää, päälle tulee vielä alumiiniteippi.

DSC_2753

Mikrosementin kanssa on nyt reenattu vessassa. Aloitettiin vesieristyksillä ja siitä jatkettiin sitten mikrosementin kanssa. Tarkkana saa olla sekoitussuhteissa, sillä nuo massat kuivuvat todella nopsaan ja käsittely on kuitenkin huomattavasti helpompaa kostean massan kanssa. Vesieristeen päälle tuli siis ensin yksi karkeampi grueso- kerros ja sitten neljä kerrosta hienompaa finoa. Kolmekin riittäisi, mutta päädyttiin vetämään vielä kerta kiellon päälle. Alla olevassa kuvassa on vedetty juuri toinen lakkakerros tuohon sementin päälle. Mies teki huomion, että ensimmäisellä lakkauskerroksella tuo lakan menekki on huomattavasti suurempi, kuin seuraavilla. Tämä on toki ihan järkeen käypää, sillä huokoinen pinta imaisee lakkaa tehokkaammin kuin jo kertaalleen lakattu pinta.

DSC_2750

Muualla talossa on jatkettu ikkunoiden tiivistyksiä ja teippailuja. Tässäkin on monta koulukuntaa, mutta meillä on käytössä vain Jyremarkin tiivistenauha (jota muuten saa tähän käyttötarjoitukseen suoraan tehtaalta aika edullisesti, kun pyytää jämäpaloja) ja päälle sitten laitetaan tuo tuttu höyrynsulkuteippi, jota on ympäri taloa jo aika monta rullaa.

Viime viikonloppuna pestiin meidän äitin kanssa talolla ikkunoita. Tämä saattaa kuulostaa vähän hassulta tähän väliin, mutta tuo pölyn määrä ikkunoiden väleissä ja pinnoissa alkoi olla niin hurja, että muutos niiden ja pestyjen ikkunoiden välillä oli aika huomattava. Sen lisäksi, että nyt ne näyttää kivalta, sisään tulee myös enemmän valoa, joten ihan todella tyytyväisiä oltiin tuohon hommaan.

DSC_2754IMG_20170826_210332_667

Siitä se koti alkaa hahmottua. Ihan parasta!

Anni

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s