Yksityiskohtia – muuta odotellessa

6fba3267e08202c5a940244560837f85

Niin taas on vierähtänyt kuukausi edellisestä postauksesta. Mihin tää aika oikein menee! Toki juhannus ja sen jälkeen vietetty mökkiviikko tuossa välissä veivät vähän aikaa ja sen jälkeen onkin ollut taas hommaa jo ihan arkeen kiinni pääsemisessä. Taloprjektiakin on saatu ihanasti eteenpäin. Vastaava mestari tosiaan valittiin tuossa muutama viikko sitten ja parinkin kaivurimiehen kanssa ollaan käyty nyt tonttia katsomassa. Jälkimmäinen näistä tulee olemaan meidän mies, jos vaan hän kerkeää meille tulemaan, tämä selvinneen nyt heinäkuun aikana. Meillähän jäi edellisten tarjousten pohjalta pari toimittajaa jäljelle, Finnlamelli ja Mammuttikoti. Heiltä ollaan nyt pyydetty korjatuilla ja tarkastetuilla pohjakuvilla uudet tarjoukset ja ne jo saatiinkin. Aika hyvällä mielellä ollaan kyllä oltu, kun koko kuvio alkaa muotoutua. Vaikka alunperin rakennusaikataulu ajoittui ensi kevääseen, on tässä väläytelty myös sellaista mallia, että nyt syksyllä laitettaisiin jo seiniä pystyyn. Huhhuh. Eihän tässä malttaisi pöksyissään pysyä! Nyt siis odotetaan vielä että talomyyjät palaavat lomilta ja että kaivurimieheltä saadaan vahvistusta hänen aikatauluistaan.

Nyt tärkeimpänä hommana on ollut pohjakuvan läpikäyminen. Kaikki mitat ja tilat, viemäreiden paikat ja ikkunoiden koot pyörivät päässä aamusta iltaan. Siinä vaan on sivujuonteena se, että allekirjoittanut nopeasti vaan on aina sattunut ymppäämään vähän muutakin siihen suunnitteluun. Opittiin nimittäin keittiön suunnittelun kanssa, että se mieli kun muuttuu kuukauden välein, niin on aika hyvä jos kaikissa muissakin tiloissa kerkeäisi kaikki mielenmuutokset käymään läpi ja toivottavasti löytämään jonkun aikaa kestävämmän vaihtoehdon, eikä välttämättä juuri sitä mistä hetkellisesti vaan on innostunut. 9493-e1444724887729

Isoimmiksi kysymyksiksi nyt ovat nousseet ikkunoiden koot ja muodot, kodinhoitohuoneen layout, eteisen leveyden riittävyys ja terassin(lasiliuku)ovi.

Lasiliukuovi on ollut meillä alusta asti suunnitelmissa mukana. Se on jotenkin ollut hyvin selkeä osa koko pakettia, mutta nyt meille on esitetty, että vaihtamalla se normaaliin parvekeoveen, säästö on noin 3000e. Siinä on aika iso raha kyseessä ja vaikka tuo aiemminkin oli tiedossa, että kyllähän se maksaa, niin silti nyt ollaa sitä jouduttu miettimään, että mitä jää viivan alle siinä yhtälössä. Ensi viikolla ollaan menossa asuntomessuille ja toivottavasti siellä päästään kokeilemaan ja fiilistelemään vähän tuota asiaa ja saadaan tehtyä päätös sen suhteen. Todella kovasti se kuitenkin haluttaisiin.

Seuraava kysymys on eteisen leveyden riittävyys. Ei kaivata hallia, mutta kuitenkin tilaa, että kaikki mahtuu sisään kerralla. Eteiseen ei nyt ainakaan alkuun ole tulossa kaapistoa vaan avonaulakot, joka toivottavasti tuo vähän lisää tilantuntua. Mutta kuinka paljon oikeasti on sitten tarpeeksi? Onko teillä kokemusta tai ehdotuksia tähän?

04a3b5b5b654422d565c6d1354e29a8a9a16f8dd3390ecb6ad31b36454bcd0fc86e70e60c87f0a39deaa8fac0c7c4547

Kodinhoitohuone varmaan kaipaa ihan oman juttunsa, kun siinä on aikalailla mietittävää myös. Paljon ollaan sitä pyöritelty, syystä että se balanssin löytäminen toimivan kodinhoitohuoneen, kuraeteisen ja kylppäri/saunan pukuhuoneen yhtälöllä on aikamoinen. Pitkulainen tila, johon nuo kaikki pitäisi nipoa jotenkin nätisti.

5c86ab787a2c1f21ad0d130cbbedacb19cb392082af1aa1455fbe6720625321220d19970ecbaa09cafe9005ab95c227b

No sitten ne ikkunat. Meille tulee isoja ikkunapintoja ja kapeita ”latomallisia” ikkunoita sekä korkealle sijoittuvia horisontaalisia ikkunoita, mutta haastavaa tästä kaikesta tekee se, että noiden tarkkojen kokojen määrittäminen onkin yllättävän vaikeaa. Toisaalta olisi aivan ihanaa saada ikkunat lähtemään suoraan lähes lattiapinnan tasolta, mutta miten se toimii käytännössä? Onko lapsiperheillä kokemusta sellaisista? Vai olisiko se sittenkin parempi, jos ikkuna alkaisi vasta n. 20cm lattiasta? Toinen kysymys on sitten se leveys. Miten tää voi olla näin haastavaa! Kuitenkin halutaan kaikki tälläiset miettiä tarkkaan käytännön ja todellisen elämän ja sitten sen esteettisen näkökulman kaikilta kanteilta, sillä omaa kotiahan tässä saadaan rakentaa ja hölmöähän se ois, jos ei kaikkia unelmia siihen edes yritettäisi ympätä (realismin rajoissa toki). Myös kysymys tuuletusmahdollisuuksien riittävyydestä nousee esiin. Miten paljon kannattaa ottaa avausmahdollisuuksia ympäri taloa. Yksi per huone on kunnan vaatimus, mutta tarvitaanko esimerkiksi ruokailutilaan mahdollisuutta avata ikkunaa, jos terassin ovi on kuitenkin samassa tilassa. Millaisia ajatuksia nämä herättää? Valmiita (ja vähemmän valmiita) ajatuksia ja ideoita otetaan vastaan!

Nyt mie palaan gradun ääreen. Loput perheestä nimittäin nukkuu ja pitää käyttää nää hetket tarkasti 😉

kuvat profin.fi ja pinterest

2 thoughts on “Yksityiskohtia – muuta odotellessa

  1. Ikkunoitten kanssa kannattaa ainakin huomioida se, miten paljon niisä vuotaa lämpöä. Voihan olla, että nykyiset kaasuikkunat pitääkin lämpönsä jo paremmin. Ikkunan suunnasta luonnollisesti riippuu verhojen tarve ja niiden käytön mukavuus. Jossain umpitäydessä omakotitalokorttelissa en tykkäis koko seinä ikkunaa -ratkaisusta.

    Toivottavasti saatte käyttökokemuksia ja -testejä lukuovesta. Onhan se kallis mutta paljonko se sitten on koko potista, liikaako? Liikaa se on sitten, kun kolmen vuoden kuluttua huomaatte ettei idea toimi. Toisaalta jälkikäteen sitä tuskin saa 3000 eurolla…

    Tykkää

  2. Kiitos kommentista tt! Tuo on ihan totta! Kiinteissä ikkunoissa on myös se hyvä pointti,että esimerkiksi meidän olohuoneeseen tuleviin horistontaalisiin ikkunoihin ei oikeastaan ole mitään tarvetta aukaisumahdollisuudelle ja onpahan vähemmän pestäviä pintoja, jos ovat kiinteitä. Isoimmat lasipinnat meillä on juurikin suuntiin, jossa juuri kukaan ei sisään nää, se oli meillekin tärkeä juttu, että jos on ne isot ikkunat, niin ettei aina tarvitse sitten peittää niitä 🙂
    Se on ihan totta että 3000e on aika pieni raha tälläisessä projektissa, mutta mutta, niistä pienistä puroista jne. 😉 Ihanaa kun päästään sinne Asuntomessuille jo ensi viikolla, niin päästään sitten tosiaan testaamaan noita liukuovia. Itse olen aiemmin asunut vuoden liukuovillisessa talossa ja pidin siitä kovasti, mutta siitäkin on jo aikaa ja varmasti myös ovet ovat tänä aikana kehittyneet 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s